Muistorasiat muistelutyön välineenä

Elämän historiaa voidaan esitellä myös visuaalisesti yksinkertaisesta valokuvakokoelmasta aina monimuotoisiin luoviin teoksiin. 

Mikä on muistorasia?

 Muistorasia on muistelutyön tuloksena syntynyt konkreettinen rasia, joka kertoo siihen koottujen esineiden, kuvien, dokumenttien, materiaalien ja värien välityksellä henkilön eletystä elämästä. Se on siis eräänlainen visuaalinen elämäntarina.

MuistorasiaMuistorasian voi tehdä yksin, toisen kanssa tai ryhmässä. Sen voi tehdä tietystä ajanjaksosta kuten esimerkiksi lapsuus, nuoruus, kouluaika tai jostain teemasta esimerkiksi harrastus tai työ. Rasiaa työstäessä voi keskittyä myös joihinkin oman elämän tärkeisiin asioihin, alueisiin tai ihmisiin. Joka tapauksessa jonkinlaista rajausta on tehtävä.

Muistorasian tekeminen alkaa elämän vaiheiden kertomisella ja elämänkerran tekemisellä, jonka jälkeen valitaan muistorasian aihe ja tehdään rasia yhdessä alan osaajien kanssa.

Muistojen Talolla Muistorasiatyöpajoissa tätä työskentelymenetelmää toteutetaan yhdessä kuvataiteilijoiden ja alan osaajien ohjauksessa. Muistojen Talo järjestää myös muistorasiakoulutusta.

Making Memories Matter – Voimaa muistoista

Muistorasiatyöskentely alkoi Muistojen Talolla 2005 kansainvälisestä projektista Making Memories Matter – Voimaa muistoista (2005- 2007). Projektiin osallistui seitsemän eri maata: Saksa, Englanti, Puola, Romania, Tsekki, Espanja ja Suomi. Suomen edustajana oli Kotka. Kotkalaisia muistorasioita tehtiin vuoden 2005 aikana 22. Kansainväliseen muistorasianäyttelyyn 2005- 2007 osallistui 10 rasiaa. Kesällä 2007 lähti 7 kotkalaista muistorasiaa kiertämään näyttelyitä Eurooppaan.

Muistorasiatyöskentely jatkuu niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin, vaikka aiheeseen liittynyt projekti onkin päättynyt. Tulevaisuudessa toivotaan muistorasiatyöskentelyssä valtakunnallista yhteistyötä.